fbpx

Želim ti otkriti nekoliko trikova pomoću kojih ćeš brzo i lako prepoznati muškarca koji nije emocionalno dostupan i samim time vjerojatno nije za tebe.

Moje ime je Barbara Grgurić i u mom radu, o kojem su govorili RTL i HRT televizijaportal Suvremena žena i mnogi drugi, uvijek pokušavam radije spriječiti nego liječiti greške u vezama koje obično ne vidimo na samom početku.

Ovaj tekst pomoći će ti da otvoriš oči i na vrijeme uočiš ovih 8 znakova i izbjegneš upuštanje u odnos s nekime tko ti ne može dati ono što trebaš i želiš.

Iako su vidljivi od samog početka veze, signali da je muškarac emocionalno nedostupan često se previđaju, naročito kada početni zanos zaljubljenosti baca pijesak u oči. Tek nakon dosta nejasnoća u njegovom ponašanju i objašnjenjima, što rezultira bolnim razočarenjima, ženama postaje jasno da nešto opasno nije kako treba.
Provjeri imaš li razloga za zabrinutost jer si u vezi s muškarcem do čijih emocija teško možeš doprijeti. Vjerojatno ih ni on sam nije svjestan.

1. Sve je u redu

Koliko puta si čula da od muhe radiš slona. Ili da je sve ok, iako duboko u svom srcu osjećaš da nešto nije kako treba između vas dvoje. Pitaš ga što se dešava. Kažeš mu da smatraš da imate problem, a on ti i dalje odgovara da je sve to samo u tvojoj glavi. Dok on tako negira svoje emocije u tebi se vjerojatno stvara nepovjerenje jer osjećaš da nešto nije kako treba.

Neprihvaćanje i blokiranje emocija s njegove strane često se manifestira kroz obranu, izjave da je s vašom vezom sve u redu ili protunapadom da od muhe radiš slona.
Osim što ne želi preuzeti odgovornost za svoje poricanje i rješavanje problema koji narušavaju kvalitetu i stabilnost veze, najčešće krivi tebe da si ga sa svojim pitanjima oneraspoložila. A tako se dobro osjećao dok nisi prigovorila!

2. Neusklađenost između riječi i djela

Kada partner kaže jedno, radi drugo, a misli treće gasi se dosljednosti i rađa se nesigurnost.
To se posebno manifestira u fazama “kuhanja” veze kada on izjavljuje da želi da ste samo prijatelji, a nakon toga pokazuje naklonost i trudi se oko tebe na način koji prelazi granicu prijateljstva. Onog momenta kada prihvatiš njegovo udvaranje i pokažeš mu svoju naklonost, u njemu se pale svi alarmi za elementarne nepogode i povlači se ne razmišljajući što time radi tebi. Ovakav tip muškarca rijetko je tu za tebe kada ti treba emocionalna potpora.

3. Igra toplo – hladno

Ne zna ni sam što bi. Jedan dan te obožava i skida zvijezde s neba, a drugi dan se povlači i mrzovoljan je. Radije je sam ili s prijateljima jer mu je tako jednostavnije.
To se često manifestira kroz intimnost. Jako je zainteresiran za fizički kontakt (naročito kada i kako to njemu paše), ali ne iskazuje emocije, niti privrženost partnerici.
Situacija može biti i obrnuta, verbalno izražava naklonost prema ženi, ali odbija fizički kontakt.
Ovakvi muškarci, iako u dugoročnoj vezi, ne žele u njoj biti i zato pružaju jako malo.

4. Distanciranost

Zna izgledati da je tvoj partner prije u vezi sa svojim poslom, mobitelom, računalom, TV-om, nego s tobom. Njemu je distanciranost uobičajena, normalna. Zatvaranje poput školjke i izjave da nije vrijeme ili da je umoran su mu svakodnevica.
Rijetko te gleda u oči dok razgovarate jer je odsutan. Na njegove odgovore putem SMS-a čekaš dugo, često su kratke, s izjavom da je u žurbi i bez interesa da dozna što se s tobom dešava.
Na tvoje izjave kako se osjećaš ili što bi željela, obično ne dobivaš odgovor. Kao da pričaš sa zidom. Jedina razlika je što zid u dnevnom boravku nema oči i uši.
Što ih više žena zainteresira, više su distancirani jer se ne znaju nositi sa svojim emocijama koje su navrle i koje ne žele proživljavati. Bježanje je za emocionalno nedostupne muškarce klasika.

5. Isključenost iz veze

Ulaže minimalno vrijeme i energiju u njegovanje veze. To se manifestira na način da ne inicira pozive, ne javlja se putem poruka ili e maila, nije pretjerano zainteresiran za teme bitne za zajednički život…
Daje prioritet sebi ili kontaktu s drugima npr. dogovori se naći s društvom u subotu popodne, bez partnerice. Planiranje godišnjeg, kućanski poslovi, zajedničko provedeno slobodno vrijeme također mu nisu na listi prioriteta.
Nema interesa za teme koje su bitne partnerici poput; kako se osjeća, da li ju nešto muči…
Često da prikrije svoju isključenost te nesposobnost da se suoči i nosi s izazovima veze, montira lažni osmijeh i kaže da je po njemu sve u redu, iako iz njega „curi” energija paničnog straha i bježanja.

6. Nepriznavanje partnerice

Često prema partnerici koristi riječ PREVIŠE. Previše je osjetljiva, ozbiljna, dramatizira…
Vjerojatno ona sluša i da nije normalna kada ispolji emocije nezadovoljstva na njegovo ponašanje ili želi ozbiljan razgovor o problemima u vezi. Po njemu jedini problem je u njenoj glavi.
Svaki puta kada se partnerica počne žaliti na nezadovoljavajuću situaciju biva optužena da od muhe radi slona, da ima problem sama sa sobom, da joj treba pomoć. Takvo ponašanje je panični bijeg emocionalno nedostupnog muškarca od suočavanja s činjenicom da i on ima problem koji treba riješiti kako bi veza opstala.

7. Okrivljavanje i izbjegavanje odgovornosti

Emocionalno nedostupni muškarac ne vidi svoju odgovornost za probleme u vezi. Smatra da je sva krivnja na strani partnerice, radi njenih osobina, ponašanja…
Njegov strah od bliskosti i emocionalni zid, koji se ne spušta čak ni kada partnerica preuzme svoj dio odgovornosti i otvori mu svoje srce, stalno mu bacaju prašinu u oči pa ne može jasno vidjeti što je problem. Ostaje vjeran svom obrambenom ponašanju i stavu da je isključivo partnerica kriva za sve probleme u vezi.
Izbjegavanje odgovornosti često ide do krajnosti da muškarac ne može preuzeti odgovornost ni za prekid veze, iako je izgubio interes za partnericu. Stoga joj prezentira izjave poput: “Zaslužuješ boljeg od mene,” s nadom da će ona donijeti odluku o prekidu veze i time skinut s njega bilo kakvu odgovornost.

8. Neiskrenost

Ne dijeli svoja razmišljanja, skriva emocije ili životne situacije od partnerice, najčešće, radi straha od eventualnog konflikta s kojima se ne zna nositi.
Zna se dešavati da tvrdi da je u sretnoj vezi, istovremeno bivajući zainteresiran za drugu ženu. Radi straha od reakcije partnerice radije šuti i skriva se dok može. Na taj je način neiskren prema sebi i partnerici, ne dajući joj prostora da krene novim pravcem u životu.

Iako može izgledati kao ciljano okrutno ponašanje, ovakvi muškarci često nisu svjesni što sa svojim ponašanjem rade sebi, partnerici ili vezi jer im je fokus na održavanju sigurnosti u svojoj zoni komfora. Srećom, spasa ima!
Nisu sami odabrali da postanu takvi, već su tako odgajani. Kopiraju ponašanje svojih roditelja jednog prema drugom ili kako su se ponašali prema njemu.


Ali, možda se nešto drugo dešava u tvojoj vezi što bi voljela riješiti?
 
U više od 10 god iskustva u ljubavnom coachingu čula sam i radila sam sa ženama poput tebe na svim varijantama problema oko ljubavi.
A prošla sam ih davno i sama, u impresivnom broju!
 
Znam koliko nemira može izazvati ljubavna muka.
I neprospavanih noći.
I dana kada ne možeš normalno funkcionirati.
A djeca traže tvoju pažnju.
I posao moraš dovršiti do kraja dana, a misli ti bježe i ne možeš se foksuirati na zadatak.
I najradije bi pobjegla od svega…
 

Zato, molim te, ne muči se više ni minute.

Javi mi se još danas na: barbara@obnoviljubav.com
 
Dogovoriti ćemo termin za naš 15 minutni besplatni on line razgovor.
Postaviti ću ti 3 jednostavna pitanja vezana za ono što te jako, jako muči u ljubavi.
 
Nakon našeg razgovora odmah ćeš se osjećati lakše i biti će ti jasno što trebaš poduzeti bi se problem jednom zauvijek nestao.
  
Javi mi se na barbara@obnoviljubav.com i vrati osmijeh na svoje lice i sjaj u očima.
 
 
 
 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *